długo kupowałam gotowe tarty francuskie,
a to specjalne do tart słodkich,
a to specjalne do tart normalnych...
dostałam przepis od przyszłej teściowej,
który nie to, że jest łatwy i szybki to i pyszny :)
może to nie jest ciasto francuskie- przy tym zostanę przy kupowaniu póki co :)
ale na tarty na słodko i normalne się nadaje idealnie :)
***
270 g mąki
125 g masła
ok 1-2 łyżki płaskie cukru <jeżeli tarta jest na słodko, jak nie to nie dodajemy>
trochę wody
trochę soli <ja używam jak tarta jest normalna>
Masło/margaryne rozpuszczamy w garnku,
do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę, cukier/sól, trochę wody,
i mieszamy do powstania masy :)
Ciasto piec 10, max15 min <zależnie od piekarnika>
dalsze kroki chyba każdy zna, więc nie muszę pisać :)
ciasto wychodzi kruche, ale trzeba uważać by go nie przypalić :))
voila!
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz