jako, że szukam ostatnio nowych smaków,
staram się układać menu na tydzień tak, by nic się nie powtarzało z poprzedniego,
w mojej głowie pojawił się pomysł:
tarta!
kocham tarty, mój narzeczony też,
ale nie mam ochoty robić ciągle tych samych..
a,że staram się rozwijać kulinarnie,
i będąc w sklepie zobaczyłam pora i kurczaka...
czemu nie?
ciekawe połączenie :)
a jakie dobre!
bez zbędnych kremów etc...
nigdy nie zrobiłam tarty z kremem, unikam tego jak ognia...
tłuste to i moim zdaniem psuje prawdziwy smak :)
tarta jest przepyszna i sycąca :)
polecam spróbowania takiego połączenia...
***
gotowe ciasto na tarte / albo z tego przepisu
2-3 pory
500 g filetów z kurczaka
2 jajka
przyprawy do smaku jakie lubimy
ciut sera jak ktoś lubi
TARTĘ MOŻEMY ZROBIĆ NA 2 SPOSOBY:
MAJĄC GOTOWE PRODUKTY WCZEŚNIEJ
Ciasto podpiekamy ok 5-10 minut.
Z pora odkrajamy zieloną część i końcówkę, myjemy i kroimy w grubsze plastry.
Kurczaka obmywamy i kroimy na kawałki.
Całość wrzucamy na parowar na 20 minut, bądź gotujemy w wodzie.
Ja użyłam parowaru, to co najcenniejsze nie ucieka nam z jedzenia :)
Gotowego kurczaka i pora mieszamy razem, dodajemy roztrzepane jajka z ulubionymi przyprawami i mieszamy.
Całość wrzucamy na tartę, posypujemy serem jak ktoś lubi i pieczemy ok 10-15 min.
NA SUROWO
Wszystko robimy tak samo jak wyżej, ale nie gotujemy kurczaka i pora.
Wydłuża się czas pieczenia tarty, myślę,że ok 30-40 min będzie wystarczająco długo by wszystko się upiekło ładnie.
Nie piekłam tak więc pisze na oko :)
Tak więc jakby ktoś zrobił na surowo proszę w komentarzu zostawić mi czas pieczenia :)
voila!
***
Już dawno chodzi za mną podobna tarta. Mówisz, że dobra ? :)
OdpowiedzUsuńPyszna, polecam :) zdecydowanie to idealne polaczenie :)
Usuńpysznie wygląda ta tarta:) ja kiedyś robiłam z kurczakiem, porem i pieczarkami:)
OdpowiedzUsuńmmm z pieczarkami <3 kocham pieczarki i już widzę jakie to smakowite jest :))
Usuń